Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Už jen fakt, že restituční náhrady dostaly i církve, které na území ČR vznikly až po roce 1989 ukazuje, jak byl a je ten zákon obsahově zprzněný. A psát o tom, že spoustu majetků, které církev jako taková nevlastnila už za první republiky a jen je měla ve správě a začala si na ně dělat nároky, to už nemá vůbec cenu. A citovat kardinála Vlka, co prohlásil krátce po roce 1990 k nárokům církve už vůbec ne.

1 6
možnosti
MK

Promiňte, ale ty náhrady ty církve dostávají z náhrad Katolické církve, která se části odškodnění vzdala právě pro tyto církve.

11 1
možnosti
Foto

Touto logikou byste musel chtít zpátky i peníze za ty, kdo absolvovali školy, ale nepracují, od soudců, protože soudí pomalu, od armády, protože je neefektivní atd. ..

2 0
možnosti
MK

Ona v tom hlavně žádná logika není.

1 0
možnosti
MK

V souvislosti s těmi restitucemi mne napadlo, že přece od roku 1948 až do roku 1989 existovaly nepřetržitě teologické fakulty, otevřené pro studenty všech vyznání. A kdo je asi financoval? Katolická církev? Nebo stát?

Zdroj:https://robin.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=678902

Blbější argument než ten Váš asi neexistuje. Jak mohla Církev něco financovat, když jí stát po roce 1948 vše sebral? A stát opravdu nefinancoval studia kněží, platy kněží z daní obyvatel, ale z výnosu toho co sebral nejen Katolické církvi a výnosy dvakrát převyšovaly náklady.

Jinak o tom, že jste jako evangelík byl vykazán za dveře dost pochybuji, zvláště proto, že náboženství, a to nejen za první republiky, ale také za Rakouska-Uherska bylo povinné je pro děti katolíků, tedy povinné. Byla to příprava k prvnímu svatému přijímání. Za komunistů pak skončila náboženská výuka v šedesátých letech. Ale evangelík na náboženskou výuku opravdu, ale opravdu nikdy nemusel.

6 0
možnosti
Foto

Výnosy dvakrát převyšovaly náklady? Toliko pouhá fikce, neboť Mises atd. dokázali, že za socialismu neexistuje a nemůže existovat

racionální ekonomická kalkulace.

0 2
možnosti
RC

Ne nebyly to Vase penize. Staci se zamyslet, co se delo s cirkevnim majetkem. Normalni hospodar z naej vytvari vynos. A kupodivu to samozrejme dokazali i komancove. Ten vynos samozrejme vysoce prevysoval naklady statu na cirkve i teologicke fakulty.

6 1
možnosti
RC

wiki:

Církvím má být navrácen majetek v hodnotě zhruba 75 miliard korun a dále jim má být během 30 let postupně vyplaceno cca 59 miliard korun jako náhrada za majetek, jenž nemůže nebo z různých důvodů nebude vrácen.

Pokud ma dnes majetek hodnotu 75 mld. (nepocitaje financni nahrady za to, co nemuze byt vydano), pak pri 5% vynosu z majetku by cinil vynos cca 4 mld.

Podle tohoto zdroje:

https://www.mkcr.cz/pocty-duchovnich-a-vyse-poskytnutych-financnich-prostredku-410.html

byly naklady na financovani cirkvi v roce 2012 1.44 mld

1 0
možnosti
  • Počet článků 145
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 629x
Jsme Edice Literární klub, jejímž zástupcem je Antonín Robin a jmenovaný vám ochotně zodpoví jakékoliv otázky, adresované na e-mail brsignum@seznam.cz.

Seznam rubrik