Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Protektorat Böhmen und Mähren.

Video a článek o "kotlářích" t.j. hloubkových letcích mne vyprokovaly k článku o životě v protektorátu: Protektorat Böhmen und Mähren = Protektorát Čechy a Morava.

14. března 1939 bylo na břehu Jizery v Mladé Boleslavi zaparkováno několik československých stíhaček. 15. března ráno tam nebyla ani jedna. Kam zmizely a kdo byli jejich piloti je snad zaznamenáno někde v archivech. Toto však bude v zpomínka na obyčejný život v protektorátě. (Česky v protentokrátě. Ne nadarmo nám Němci říkali smějící se bestie.)

Téhož 15. března na náměstí v Mladé Boleslavi stáli kuchaři Wehmachtu a nadělovali hladovějícím Čecháčkům Eintopf. Dokonce se našli zvědavci, kteří ho ochutnali. Byla to taková drobná pomůcka k tomu, abychom pochopili, co nás čeká.

Samozřejmě se ví, že Němci pod v podstatě průhlednou záminkou zlikvidovali vysoké školy. Tak nějak se nikdo nezeptal, co se stalo s vysokoškolskými pedagogy.

Ten Eintopf byl ovšem předzvěstí: Téměř vzápětí byly zavedeny potravinové lístky, (nejen potravinové), takže na příděl byly potraviny, ale i textil a tabák. Blaze bylo kuřákům, kteří měli aspoň zahrádečku, protože začali pěstovat tabák, aby mohli kouřit domovinu. Horší to bylo s alkoholem, protože ten zmizel úplně. Stejně se pálilo na černo. Zajímavé bylo, že ryby nebyly maso, takže když došly lístky na maso, dalo se vařit z ryb.

Pokud jste někdy viděli snímky z15. března 1939, jistě jste si všimli, že nejen v Praze, ale i v dalších městech byl Wehrmacht (branná moc) nadšeně vítán, ti vítači měli dokonce německé vlajky s hákovým křížem. Kde je, sakra, tak najednou vzali?

Takřka okamžitě po vzniku protektorátu byla přebudována struktura československého průmyslu na vojenskou výrobu. Na příklad v Brně Slatině vznikla Junkerska - továrna na výrobu komponentů pro německou leteckou firmu Junkers (Junkers 87 - Stuky - Sturzkampfflieger - střemhlavý bombardér, Junkers 88 - dvoumotorový bombardér).

Němci manipulovali i s pracovní sílou, existovalo tzv. totální nasazení, dotčení byli v podstatě násilně přemístěni do Reichu, a nasazeni do tamních továren.

Ty poravinové lístky nebyly pro každého. Existovali samozásobitelé - zemědělci, kteří si nejen museli zajistit svoje živobytí, ale navíc museli odvádět dodávky, zejména mléko, vejce, maso - to přibližně jednu jalovici ročně.

K tomu, aby si mohli pořídit vlastní maso (vepřové) museli mít na zabíjačku povolenku. Zabít prase na černo byl trestný čin. V podstatě samozásobitelům bylo dovoleno jíst drůbež a králíky.

Mnozí obyvatelé měst původně pocházeli z vesnic, takže si od svých příbuzných tu a tam dovezli kousek masa. Až na jednu maličkost. Prakticky na každém nádraží a autobusové zastávce byl nějaký trestní orgán, ať již to bylo Gestapo (Geheime statspolizei - tajná státní policie, Sicherheitsdienst - bezpečnostní služba, polizei - policie, mimo jiné ať již dobrovolně nebo nuceně  česká protektorátní policie, kteří prohlíželi tašky přijíždějících cestujících, a když v nich objevili maso, byli tito cestující na místě zatčeni.

Zvláštní bylo, že spojenecké letectvo válečnou výrobu v protektorátě tolerovalo. Tu brněnskou Junkersku bombardovali až v listopadu 1944. stejně ji minuli, takže zbořili kus Brna. Výsledkem bylo asi tři sta mrtvých, jejichž pohřeb Němci využili jako demonstraci proti surovosti spojeneckých bombardérů.

V Německu existoval a možná ještě existuje zákon, podle něhož rodinný příslušník Němce ať již v Německu nebo v zahraničí je až do třetí generace rovněž Němec. Když Hitler v osmatřicátém provedl Anschluss Rakouska, stali se z Rakušanů Němci, a protože jsme byli až do roku 1918 součástí Rakouska, mnozí původem Rakušané se najednou v pprotektorátě stali Němci, i když třeba neuměli německy ani blafnout.

Znám jeden takový případ, kdy takový "takyněmec" v osmatřicátém ukončil československou základní vojenskou službu, ale v březnu 1939 již byl vojínem Wehrmachtu. Chtě nechtě došel s Paulusem až ke Stalingradu, teprve tam se mu podařilo zdrhnout - koncentrákem byly trestnány i rodiny dezertérů - pak se Svobodou šel zpátky, ale padl na Dukle, kde má ve Vologdě Sajenkovně dodnes pomník.

                                                                                             Antonín Robin

Autor: Robert Brinda | sobota 19.10.2019 17:32 | karma článku: 24,16 | přečteno: 1123x
  • Další články autora

Robert Brinda

Vzpomínka na protistátní puč.

Není nejmenší pochyby o tom, že šlo o trestný čin. není pochyby o tom, že byl naplánován a řízen z nenápadného pozadí. Není pochyby o tom, že jeho cílem bylo svržení vlády.

12.3.2020 v 8:26 | Karma: 4,89 | Přečteno: 128x | Diskuse| Miniblogy

Robert Brinda

17. listopad na Národní.

Je to k smíchu nebo k pláči, když profesor politologie nerozumí politice? Předseda ODS pan Petr Fiala na Národní poskytl novinářům "improvizované" interview.

18.11.2019 v 11:38 | Karma: 34,31 | Přečteno: 1088x | Diskuse| Politika

Robert Brinda

Elon Musk na Marsu.

Je pravda, že Mars je potencionálně jediný kolonizovatelný objekt v sluneční soustavě. Souvisí s tím ovšem celá řada problémů, jedním z nich pak je, že atmosférqa Marsu obsahuje pouze 0,6 % kyslíku.

17.11.2019 v 11:26 | Karma: 8,24 | Přečteno: 253x | Diskuse| Věda

Robert Brinda

Šmejdovství je mimořádně výnosný byznys.

Před několika roky jedna organizace v Litomyšli vypsala anketu na zjištění nejvýhodnějšího dodavatele elektrické energie a plynu.

15.11.2019 v 14:43 | Karma: 11,83 | Přečteno: 659x | Diskuse| Ekonomika

Robert Brinda

Uže puskali Gavla?

Protože jsem byl za socialismu tak trochu "politisch verdächtig" vyslooužil jsem si svou první zahraniční dovolenou až v roce 1988.

12.11.2019 v 13:37 | Karma: 10,78 | Přečteno: 369x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 145
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 629x
Jsme Edice Literární klub, jejímž zástupcem je Antonín Robin a jmenovaný vám ochotně zodpoví jakékoliv otázky, adresované na e-mail brsignum@seznam.cz.

Seznam rubrik