Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PK

Nějak mi nesedí, že by Rus použil výraz "puskali". Osobně jsem Moskvu prochodil a projezdil křížem krážem při pobytech 1983-5. Bylo tam k vidění mnoho negativního či sporného, ale že by vchod do metra byla bouda, to jsem ani na předměstích nikdy neviděl. Moskva hodně na "metro" dbala.

0 0
možnosti
JB

My jsme se o Havlovi učili již v roce 1966 na gymnáziu (tehdy SVVŠ) v Děčíně. To ještě nebyl na indexu, Charta 77 přišla až o deset let později.

1 0
možnosti
PK

My v těch letech na stejné škole Praha - Pražačka ne.

0 0
možnosti
Foto

Kdežto řada nečlenů Literárního klubu (!) znala Havla už v šedesátých letech. :-)

2 0
možnosti
DH

D54a51v32i42d 84H56o83r90á38k

13. 11. 2019 0:06

A já kdybych to nevěděl do dneška, tak myslím, že by se také téměř nic nestalo.

...snad jediné, že od té doby jsem trochu alergický na lidi kteří neumí vyslovovat správně hlásku "r".:-)

0 0
možnosti

I44v54o 44Ž75á48č21e61k

12. 11. 2019 16:09

Tak já jsem v roce 1988 věděl, že Havel existuje.

1 0
možnosti
Foto

Já (*68) se o Havlovi dozvěděl poprvé tuším ze samizdatu, kdy se ke mně dostalo jedno číslo Revolver revue, scénář Havlovy Asanace a Magorovy Labutí písně; slétlo se to celé najednou, mně bylo sladkých dvacet.

Asanace se mi líbila, půjčil jsem ji naší češtinářce (důvěra za důvěru, úžasná žena) a ona mi na oplátku půjčila knížku z šedesátek, v níž byly dvě Havlovy hry,(*) jeden či dva eseje a nádherná sbírka typogramů (Antikódy).

Protože jsem se do té doby nesetkal s absurdním dramatem, byl to pro mě onen pověstný blesk s čistého nebe“(**). Až později jsem zjistil, že tento žánr už existoval a že Havel není objevitel (například humorizující variantu v Macourkově Hře na Zuzanku bych někdy rád viděl naživo v profesionálním divadle; studenti to občas hrají snad dodnes).

Asanaci jsem nakonec viděl i naživo v pražském Švandově divadle (pro mě navěky RDZN :-(, ale o tom natočil zvěčnělý Ladislav Smoljak pěkné CD.(***)

Resumé? Havel nevymyslel absurdní drama, ale napsal v tom stylu mnoho her, dodnes je mám rád a na Havla vzpomínám jako na slušného člověka, byť byl v některých ohledech naivní a jinde měl své slabiny.

---

*) Zahradní slavnost a Vyrozumění

**) už v 70./80. letech mé základní školní docházky bylo pravopisně v pořádku z institutu genitivu použít spojku Z, ale s ohledem na logiku zůstávám staromilcem a používám spojku S (nikoli podle pádu, nýbrž podle logiky textu); prý se to ještě smí ;-)

***) https://audioteka.com/cz/audiobook/fantom

0 0
možnosti
  • Počet článků 145
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 629x
Jsme Edice Literární klub, jejímž zástupcem je Antonín Robin a jmenovaný vám ochotně zodpoví jakékoliv otázky, adresované na e-mail brsignum@seznam.cz.

Seznam rubrik