Diskuse

Senát ???

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Za vznik senátu a "krajů s okresy " je odpovědný Zeman.

1 0
možnosti

Za ty samé minikraje, které i komouši zrušili v 1960,, Zeman orodoval, toť pravda. Pamatuji si jak vychvaloval své odborníky na samosprávu co to prosazovali, jména bych musel hledat. Jedna byla i stará "bába" z Brna, možná někdo uvede jméno.

0 0
možnosti

Není lhostejné proč a jak vznikl senát.

Když nebylo co s poslanci federálního shromáždění, tak se jim muselo slíbit, že přejdou do senátu, aby potřebné změny neblokovali.

U senátních voleb chybí ta prvotní otázka: Chcete vůbec senát?

A teprve následně by měla být položena otázka koho.

Myslím si, že volební účast by byla skvělá a výsledkem by bylo odsouhlasení zrušení senátu.

1 1
možnosti

Stavite otazku s kterou nemohu souhlasit, pane Kounovsky. Organizace statu musi byt vytvorena s ohleden na bezpecnost obcanu proti zneuzivani moci zvolenymi. To je podstata demokratickeho chodu republiky. Senat je jednim z clanku te bezpecnosti.

Slaba ucast pri doplnovacich volbach do Senatu lezi na bedrech tech statnich cinitelu, kteri nas vedou. Organizace nasich voleb do vsech zastupitelstvi je jednou z pricin tohoto nezdaru. Volby kazdeho pul roku do casti nasi struktury vedeni CR, je neucinna, nakladna a hlavne unavujici pro obcana. Take sila voleb na vytvoreni stabilniho utvaru pro vedeni statu pokulhava!! (deseti mesicni obdobi bez vlady). Politicka vychova je druha. Zde se MUSI zmenit pristup k temto zalezitostem. Prestat jen kritizovat (to dovedeme vyborne), ale jednat jako obcane, kteri maji republiku radi a chteji byt na ni hrdi. Clanky blogeru zde na iDnes ukazuji, ze je nas hodne.

0 0
možnosti

Ti volici jasne dali na jevo co si o senatu mysli. Jedine co na nem muze byt dobre je jmeno senator, ktere nesou nektera piva.

3 1
možnosti
Foto

Omezovat platnost nějakých voleb účastí nadpoloviční většiny voličů je absolutní nesmysl. To bychom pak třeba mohli být i bez poslanecké sněmovny nebo i bez obecního zastupitelstva. Rv

3 0
možnosti

Omezovat platnost voleb nějakým procentem účasti je cesta do pekel. Představte si sitaci kdy volíte ze dvou kandidátů. Pro jednoho by hlasovalo 45% voličů, pro druhého 35% voličů a zbývajících 20% by se voleb nezúčastnilo..Při dnešních pravidlech by to znamenalo vítězství pro silnějšího z nich.

Při povinné účasti aspoň 50% by voličům slabšího kandidáta stačilo nepřijít k volbám a zvýšit tak počet nevoličů na 55% a volby by byly neplatné.

Samozřejmě to přináší další otázky:

- kdo by tedy zastával funkci, která je předmětem volby?

- zastával by jí tedy nadále ten, kdo jí zasával před volbami?

- co když jí už dále zastávat nechce. Jak ho donutíte?

- co když zemřel. Zůstane tedy funkce neobsazena?

- kdo pak bude vykonávat její pravomoci?

1 0
možnosti

Vaše analýza je zajímavá. Ovšem na druhé straně, k čemu je instituce jejíž složení zajímá 15% voličů?

2 0
možnosti

Senát menší země, např. skandinávské, nejen Slovensko či Maďarsko, Chorvatsko, Slovinsko, nemají. Jsou méně "demokratické" či v ohrožení?

5 1
možnosti

O neco vetsi Bavorsko ho pred lety jako zbytecne zrusilo. Dokonce i sami sentori byli pro zruseni.

2 1
možnosti

Rv

Trochu naivní povídání!

Senát je významnou pojistkou naši demokracie a svobody!

Senát nás uchránil před totalitou dvou stran v době Opoziční smlouvy! A v současnosti nás před totalitou chrání opět!

Václav Klaus dobře věděl, proč váhá s jeho zřízením. Navíc ve své postkomunistické, polistopadové straně touto cestou zlikvidoval konzervativní křídlo ODS!

Kdo usiluje o likvidaci senátu, ve skutečnosti ohrožuje naši svobodu a naši demokracii!

Autor článku snad slouží komunistické ideologii?

:-)

7 8
možnosti

Totalita plíživě přichází z Brusele, a a jestli senát k něčemu pomůže, tak podle toho co tam sedí, tak jen k urychlení omezení osobních svobod, islamizaci, a předání národní suverenity tak jako za Hitlera do Brusele (Berlína).A např, 9,73 % voličů v okrsku Ostrava je spíš ostudou existence senátu.EURv

2 4
možnosti
Foto

Zajímavá směsice neslučitelného. :-)

Nabídnu ještě další z možných zdůvodnění nízké účasti v senátních volbách:

Obrovské porodní bolesti při jeho zrodu, vyvolané zejména obstrukcemi vládnoucí ODS, a následné zrůdné výroky o nesmyslnosti a nepotřebnosti tohoto sboru, někdy i s tlakem na lakomství občanů, to vše se nutně muselo na voličích podepsat. Když k tomu připočtete obecnou neúctu k vrcholové státní triádě, je každý volič u urny skoro zázrak.

4 0
možnosti

Václav Klaus dobře věděl, proč blokuje existenci senátu! Zlikvidoval tím otálením v ODS konzervatiní křídlo, které mu nekonvenovalo, a není vyloučené, že nám chtěl s Milošem Zemanem vládnout na věčné časy! Senát spolu s Václavem Havlem nás toho uchránil přes Ústavní soud! :-)

3 1
možnosti
  • Počet článků 145
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 629x
Jsme Edice Literární klub, jejímž zástupcem je Antonín Robin a jmenovaný vám ochotně zodpoví jakékoliv otázky, adresované na e-mail brsignum@seznam.cz.

Seznam rubrik