Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Jen připomínka - Zittau je Žitava, ne Svitavy.

0 0
možnosti

Co jste tímto svým článkem chtěl vlastně říci?

Pan Cerman napsal fundovaný článek, který kritizoval názor, že "Češi upřeli sudetským Němcům právo na sebeurčení". Naprosto racionálně a argumentačně zdůvodnil, že Češi Němcům žádné "právo na sebeurčení" neupřeli. Naopak – politická reprezentace sudetských Němců, která měla v takzvaných Sudetech opravdu mohutnou podporu, chtěla značnou část československého území odtrhnout a předat pod totalitní správu nacistického Německa. V té době už Hitler několik let provozoval koncentrační tábory pro skutečné i domnělé politické odpůrce a uplatňoval rasové zákony. V Českoslovenku oproti tomu fungovala občanská společnost, nikoli diktatura. Tady není co rozporovat, to jsou historická fakta.

Vy vpodstatě tvrdíte, že jste se stali Němci výhradně proti své vůli – Vy jste chodil do německé školy proti své vůli, Váš strýc "válčil s Paulusem až ke Stalingradu" také proti své vůli, proti své vůli jste se Vy sám stal členem Hitlerjugend... Je skutečně možné, že to tak opravdu bylo. Pak Vám ale právo na sebeurčení upřeli Němci, kdežto článek pana Cernana kritizuje názor, že právo na sebeurčení upírali Němcům Češi.

5 0
možnosti

Nevšiml jste si, že autor blogu "jen" převyprávěl příběh pana Antonína Robina, který zřejmě už nežije? Takže tu s největší pravděpodobností polemizujete s někým, kdo vám ani při nejlepší vůli nemůže oponovat.

Je známým faktem, že mnozí obyvatelé Sudet se skutečně stali Němci proti své vůli, mnohdy se národnost určila podle pozdravu, kterým obyvatelé té které chalupy pozdravili sčítací komisaře. Například to tak chodilo na Šumavě a ve Vitorazi.

1 0
možnosti

zajímavý čteni a asi nelehký dětství..

2 0
možnosti
  • Počet článků 145
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 629x
Jsme Edice Literární klub, jejímž zástupcem je Antonín Robin a jmenovaný vám ochotně zodpoví jakékoliv otázky, adresované na e-mail brsignum@seznam.cz.

Seznam rubrik