Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Pánové, díky za vaše příspěvky, v mnohém máte pravdu. Nicméně: Období příchodu Slovanů má své pojmenování: Stěhování národů. V té době původní Slované žili od Baltu po Černé moře, takže čeští Slované určitě přišli Náchodskou branou (jinudy nemohli), velkomoravští Slované opravdu mohli přijít přes Panonii a Slovensko.

Samozřejmě platí ten Kosmas s jednou výhradou: Kristián, První staroslověnská a ostatní Svatováclavské legendy vlastně nic neříkají o skutečných historických událostech.

0 0
možnosti
Foto

To jsem se o svých předpokládaných předcích dověděl teda věci.. Tak tedy ano, nejsem ani Praotec Čech, ani Přemysl Oráč, kněžna Libuše nikdy pro mě neposlala.. Hlavně, že jsem to měl ve škole v dětství od spolužáků pořád na talíři..;-D

1 0
možnosti

Máte historické jméno, pane Přemysle Čechu. Kosmas " Kronika česká" : Oděn ve knížecí roucho vsedne Přemysl Oráč na bujného oře, avšak nezapomínaje na svůj stav, vezme sebou své střevíce, zcela z lýčí ušité, aby je dal schovat pro budoucnost." Dám je schovati navěky, aby naši potomci věděli,odkud vzešli, aby lidi od Boha svěřených nespravedlivě neutiskovali z pýchy, poněvadž všichni jsme si od přírody rovni....". Učíme se ve škole o světových dějinách, ale někteří neznají ani své prapra předky.:-)

0 0
možnosti

J51i55r87i 55T42i19c76h47y

15. 6. 2018 15:07

Zajimave ale nepodlozene, stejne tak jako baje pana Neugebauera.

0 0
možnosti
Foto

Stejně je to s Bořivojem u něj není známo, kdy se narodil, kdy zemřel a jeho délka života. Ve čtrnácti rukopisech z doby se tvrdí, že se dožil třiceti šesti let, dvanáct jich má za to, že 37, dva uvádějí (asi omylem) 38, a jeden mu dopřál jenom 35 roků. To je tedy průměr – 36. V době svého sňatku s Ludmilou mohlo být Bořivojovi nejméně 17 a nejvíc 23 let. V té době už několik let vládl, sňatek měl tedy veliký politický význam. Jeho manželka patřila do kmene Pšovanů, a to byl kmen ve vztahu k Čechům konkurenční, a je pochopitelné, že nevěsta byla právě z těchto důvodů provdána velmi mladá. Asi ve čtrnácti, v patnácti letech. Ludmila mu porodila dvě, ale možná, že i šest dětí.

0 0
možnosti
Foto

Můžete uvést pramen ze kterého jste čerpal ???? Kudy k nám přišli Slované a odkud přišli jsou pouhé teorie, která nejsou ničím podložené. V době kdy do Čech přicházejí Slované, žijí zde Germáni, které Slované vytlačili. Kelty vytlažili z Čech Germáni.

0 0
možnosti
Foto

O tom, že Slované přišli Náchodskou brankou, není pochyb. Zachoval seo tom germánský zápis z občinového shromáždění v runovém písmu na zkamenělé březové kůře. Slované přicházeli zubožení ze své pravlasti v Podněpří. Tam zuřila válka, panoval hlad a byly značně neuspořádané hospodářské poměry (všechno bylo všech, a tak se nikomu nechtělo dělat na společném). Germáni se nad těmi emigranty slitovali, poskytli jim politický azyl a vyhradili jim neobydlené pozemky v nížinách. Tato vstřícnost se jim později vymstila, protože emigranti je vpodstatě vyhubili a celou zemi si přisvojili pro sebe.

1 2
možnosti

V lecčems souhlasím, ale pokud jde o nedoložená přemyslovská knížata, tam je zdrojem především Kosmas, nikoli Václav Hanka.

1 0
možnosti
  • Počet článků 145
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 629x
Jsme Edice Literární klub, jejímž zástupcem je Antonín Robin a jmenovaný vám ochotně zodpoví jakékoliv otázky, adresované na e-mail brsignum@seznam.cz.

Seznam rubrik