Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JS

Vaše údaje o Koránu jsou velmi nepřesné. Starší verše Koránu sice připouštějí toleranci židů a křesťanů, ale mladší verše už nikoli. V samotném Koránu pak nalézáme odkaz na to, že následné verše mají vyšší platnost.

V mladších a tedy relevantnějších verších se Korán vůči židům a křesťanům ostře vymezuje. Mohu uvést například verš z páté koránské Súry (verš 51), kde sám Allah nařizuje toto: "Vy, kteří věříte! Neberte si židy a křesťany jako přátele, neboť oni jsou si přáteli jedni druhým. Kdokoliv z vás se s nimi přátelí, ten stane se jedním z nich a Bůh věru nepovede lid nespravedlivý." Další verše už jsou mnohem radikálnější (9,29): "Bojujte proti těm, kdož nevěří v Boha a v den poslední a nezakazují to, co zakázal Bůh a Jeho posel, a kteří neuctívají náboženství pravdy, z těch, kterým se dostalo Písma dokud nedají poplatek přímo vlastní rukou, jsouce poníženi." To znamená, že nejenom pohané, ale i ti z židů a křesťanů (vlastníci Písma), kteří přežijí, mají platit faktické výpalné. V dalších verších se pak dočítáme, že muslim by měl vykonat nad pohany, židy a křesťany trest smrti dokonce jen za to, že se k muslimům otočí zády (8,89): "A přáli by si, abyste se stali nevěřícími, jako jsou oni, a abyste byli stejní. Neberte si mezi nimi přátele, dokud se nevystěhují na stezku Boží! A jestliže se obrátí zády, pak je chyťte a zabte, kdekoliv je naleznete! A neberte si z nich ani přátele, ani pomocníky..."

Takzvané Satanské verše nejsou součástí Koránu. Původně tam byly a jejich obsahem byla přímluva k ženským mekkánským bohyním, ale už sám Muhammad je zrušil, a prohlásil, že mu ty verše našeptal satan. Náhradní verše jakékoli uctívání těchto bohyní naopak odsuzují.

Slovo "fatva" (respektive fatwa) není trestem, ale společenským nebo právním stanoviskem, které vydává muslimská autorita v souladu s Koránem nebo s odkazem na výrok nebo vzor jednání Proroka. Může obsahovat i trest, ale většina fatev se v zásadě zabývá kravinami – například jestli si ženy mohou lakovat nehty.

0 0
možnosti
MK

Správně jste otevřel problém protichůdných veršů. V Koránu je vše, ty růžové i ty nenávistné a nabádající k násilí. Podstatný je verš o nahrazování veršů, tedy tím pozdějším, ale nikde jsem nenašel konkrétní párování. Rada muslimů je brát v potaz časovou linku, ale i tam je nejistota, do kterého období ten který verš patří.Je už na pováženou, že se musel nejvyšší opravovat, ale stejně tam zanechal zjevné chyby.

Dvakrát je deklarováno, že byl muslimům seslán ARABSKÝ Korán a dle logicky uvažujících v té Arábii měl také zůstat a neohánět se jím v Evropě nebo až u hranic Indie.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS