Diskuse

Velikonoce?

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MP

Mimochodem, v Novém Zákoně je večeře nazývána pesach, která je v židovství spojena s beránkem jedeným 15. nísanu ( t. j. pro nás v pátek večer, pro židy už v začátku šabatu, jak správně píšete ). Beránek je ovšem zabíjen 14. nísanu. 14. nísan je zároveň prvním dnem svátku nekvašených chlebů ( trvá do 21. nísanu ), jehož součástí pesach je. Nekvašené chleby symbolizují vysvobození z egyptského otroctví, pesach je doslovně přeskočení. Hospodin přeskočil při 10. egyptské ráně domy Izraelců pomazané krví beránka.

O Ježíšově poslední večeři víme jistě to, že se dělili o chléb a víno, které se staly symboly Nové smlouvy ( nepřesně Nového zákona ). Kde byl ten beránek? Nebyl to až ten, jehož krev byla prolita na Golgotě?

0 0
možnosti
MP

Biblický slovník ( A. Novotný ) : "Někteří badatelé mají za to, že poslední večeře byla urychlenou anticipací velikonoční večeře. Ať se rozhodneme jakkoli, je jisté, že poslední večeře spadala do svátků velikonočních a že Ježíš v této době musel myslet na svátky pascha." Tedy pro nás ve čtvrtek večer, pro židy už v pátek. Tu noc byl zatčen, předveden před velekněží, ráno před Piláta, který povolal Heroda Antipu ( Galilejského tetrarchu ) "Toho dne se Herodes a Pilát stali přáteli" Lk 23,12

V pátek v 15:00 ( našeho času ) umírá Ježíš za hradbami přesně v okamžiku, kdy je zabíjen velikonoční beránek v jeruzalémském chrámu.

"Večeře Páně, tak jako svátek pascha zahajuje nové období pro věřící, t. j. vysvobození, způsobené Kristem jako sebeobětí." ( opět biblický slovník )

Kouzlo biblické zvěsti tkví právě v tom, že nemůže být popsána zcela lidskou logikou.

Právník sir Edward Clarke "spolehlivé svědectví nikdy není vypočteno na efekt. Podání zmrtvýchvstání v Novém zákoně je tohoto druhu a jako právník je mohu bez pochyby přijmout..." ( Citace ze samizdatové knihy "Vzkříšení", šířené pod pseudonymem M. Š. Chašbaz ).

Přeji vám krásné velikonoční svátky ať už věříte či nevěříte čemukoliv. :-)

0 0
možnosti
JL

Bible ti nestačí ,co bys ještě chtěl senzace jako Židé?

0 1
možnosti
OP

Kněží, kteří vykonstruovali veškeré příběhy o jakémkoliv svatém, vždy cílili na dav a jeho potřebu rituálů, a to, že ty příběhy nemají žádnou logiku, lidem vůbec nevadí. Idnes uvádí hezký seriál o sektách nedávné minulosti a současnosti a i ony jsou příkladem, že lidé jsou pořád stejní: nalejte nám něco do hlavy, abychom nemuseli samostatně uvažovat

1 0
možnosti
JL

Ubohost sama o sobě

0 2
možnosti
FS

Výborně. Nevím sice, zda to tak bylo, ale každopádně to ukazuje na normální lidský původ Ježíše jako věrozvěsta, proroka, vůdčí osobnost - a ne jako trojjediného Boha, což nikdo neví, kdo či co to je a jak tuto pozici vysvětlit. Má se tomu jen a jen věřit....

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS