Sakra, zase ta Bible.

11. 01. 2019 13:33:57
Představili jste si třeba pohádku Perníková chaloupka v reálu? A teď si představte realitu převtělenou do pohádky. To je Bible. A stejně je naprosto pravdivá. Jen je třeba tu pravdu hledat.

To třeba Kain a Abel velmi pravděpodobně nikdy neexistovali a tudíž nedošlo ani k zabití Abela. Je to prostá personifikace popisu vztahů mezi kočovnými aramejskými pastevci a usedlými zemědělci Sumery, Akkaďany či Assyřany. Vyjadřují tak trochu závist a nenávist Aramejců vůči nim.

Zajímavější je ovšem popis způsobů uctívání Boha – oběťmi, kde Kainova oběť zemědělských produktů – dejme tomu hrachové kaše – je zavrhována, bohulibá je Abelova oběť pečeného jehněte.

Což nás přivádí k Abrahamovi, především však k jeho otci Terachovi nebo Taremu. Podle Bible to byl bohatý statkář, žijící v Uru v době působení krále Chamurapiho, tedy někdy v první polovině osmnáctého století. Když Chamurapi někdy kolem roku 1785 vyměnil boha Sina za Marduka, Terach jako vyznavač Sinův uprchl se svými stády z Uru proti proudu Eufratu asi tak tisíc kilometrů na sever do Cháranu. Byl to opravdu bohatý statkář, měl stádo asi tak dvaceti koz a deseti ovcí. Mělo to jeden drobný háček. Ten původní Ur v Perském zálivu za Chamurapiho již asi tisíc roků neexistoval, v Bibli zmiňovaný Ur chaldejský vznikl asi tak tisíc roků po Chamurapim. Terach však z Uru skutečně putoval, ale z Uru, který ležel v dnešním Jižním Turecku asi tak padesát kilometrů severně od Cháranu poblíž Vanského jezera.

Terach se v Bibli objevil kvůli Abrahamovi, a je to opět personifikace jistého historického okamžiku. Změnilo se uctívání Boha, místo obětí včetně obětí lidských (a dětských !!!) se přešlo k modlitbě. Přesně k tomu došlo v podobě Abrahama a jeho oběti syna Izáka.

Mělo k tomu dojít právě kolem roku 1785, takže Izák dospěl a oženil se s Rebekou někdy kolem roku 1765. Měl syny Ezaua a Jákoba, takže Jákob se mohl narodit někdy kolem roku 1745. (Podle Tóry zemřel roku 1553 ve věku 147 let, měl se tedy narodit až někdy kolem roku 1700.)

Měl se oženit se svou sestřenicí Ráchel, ale její otec Lában mu podstrčil po sedmi letech služby svou starší dceru Leu. Mohlo k tomu dojít někdy kolem roku 1725, se svými čtyřmi ženami měl celkem dvanáct synů a jednu dceru, z nichž Josef byl jedenáctý, mohl se tedy narodit někdy kolem roku 1710. Zdá se, že to byl pěkný spratek, takže ho bratři přímo nenáviděli, a údajně ho prodali do egyptského otroctví. Asi to bylo trochu jinak, protože v tom období pronikali do Egypta Hyksosové, pravděpodobně Aramejci stejně jako Jákobovci, takže mluvili stejným nebo aspoň podobným jazykem, takže se s nimi Josef snadno domluvil. Nebyl jim prodán, přidal se k nim. Jákobovci ho následovali údajně na útěku před hladomorem, ale asi to bylo trochu jinak. Přidali se k Hyksosům rovněž buď přímo jako součást jejich vojů, nebo jako pomocná rota, možná jako marodérská tlupa, která tyla ze zbytků hyksoské kořisti.

Důkaz? V Egyptě se ubytovali v krajině Gosen – pravobřežní části delty Nilu. S jedním dodatkem: Hyksosové v krajině Gosen postavili své hlavní město.

Až na jednu trochu vlezlou otázku: Existovali vůbec Jákobovci?

Ale o tom až někdy příště.

Antonin Robin

Autor: Robert Brinda | pátek 11.1.2019 13:33 | karma článku: 7.43 | přečteno: 290x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 8.39 | Přečteno: 254 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.60 | Přečteno: 314 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 46 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 18.06 | Přečteno: 347 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 145 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 628
Jsme Edice Literární klub, jejímž zástupcem je Antonín Robin a jmenovaný vám ochotně zodpoví jakékoliv otázky, adresované na e-mail brsignum@seznam.cz.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...