Islám ???

17. 06. 2018 13:14:27
Moc zákonodárná, moc výkonná, moc soudní. Mají to být tři základní pilíře moci státní, podmiňující existenci demokratického státu. Existuje ovšem ještě jedna moc - moc náboženská.

Je to až neuvěřitelné, ale platila i u nás, malý střípek z ní uloupl Toleranční patent císaře Josefa II. Pro osvěžení paměti: Povoloval luteránskou a helvetskou variantu křesťanství, ovšem s nepředstavitelnou spoustou omezení.

Svým způsobem to bylo něco jako absolutistická monarchie, v níž mocipánem byl zvolený jedinec (na příklad papež) nebo byl mocipánem rodem (císař, král, kníže). A byl to státní systém raného středověku, dejme tomu 10. či 11. století.

Pokud se začtete do Koránu (viz Hrbkův překlad), zjistíte že islám je ještě starší a PRIMITIVNĚJŠÍ než absolutistická monarchie, v podstatě odpovídá kmenovému zřízení s náčelníkem kmene a především s všemocným a nedotknutelným šamanem, který si uzurpuje právo zákonodárné, výkonné, i soudní, aniž by byl někým zvolen či jinak ke své funkci povolán. Nevěříte? Tak tedy světově známý případ: Nad spisovatelem Rushdiem byla vyslovena fatva, což znamená, že kterýkoliv islamista je oprávněn (a povinen) ho zavraždit, aniž by byl za vraždu trestán.

Samozřejmě dnes existuje náboženská svoboda, ale také existuje občanská svoboda, při čemž cokoliv, co narušuje občanskou svobodu, je nepřípustné a dokonce trestné.

Čímž nastává situace, kdy pravověrný islamista, ať již šiita či sunita, by měl být vlastně již za vyznávání tohoto náboženství trestán, a jakýkolíiv ústupek vůči islamistům by měl být stejně stíhatelný. Klobouk dolů před Rakouskem a jeho zákroky vůči islamistům, ale - přiznejme si to - ani tyto zákroky nejsou dostatečné.

Antonín Robin

Autor: Robert Brinda | neděle 17.6.2018 13:14 | karma článku: 27.06 | přečteno: 548x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 7.94 | Přečteno: 235 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.60 | Přečteno: 312 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 17.84 | Přečteno: 345 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 145 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 628
Jsme Edice Literární klub, jejímž zástupcem je Antonín Robin a jmenovaný vám ochotně zodpoví jakékoliv otázky, adresované na e-mail brsignum@seznam.cz.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...