Církev a jahvismus??

17. 06. 2017 14:10:56
Trochu jsem se v blogu Církev a spása navezl do křesťanství. Nebylo to fér, protože podobné problémy má každé náboženství. Nebudu vás zatěžovat třeba budhismem, zústaňme u Bible.

Především: V Bibli se skrývá archelogicky i historicky doložitelná pravda, pouze s tou výhradou, že někdy může být ať již úmyslně či neúmyslně zkreslena.Pro příklad toho neúmyslného zkreslení:

Jahvismus (úmyslně se vyhýbám výrazu judaismus, protože jahvismus je odvozen od Hospodinova jména, i když se Jahve původně jmenoval Elohim.), jahvismus zřejmě založil druhorozený syn Teracha Abraham někdy kolem roku 1785 př. Kr. Terach byl údajně bohatý majitel stád, žijící v Uru někdy v první polovině 18. století př. Kr. Má to jeden háček: Ten původní Ur na jihu Arabského poloostrova tzanikl někdy mezi roky 2.500 až 2.000 př. Kr. Je v Bibli zmiňován Ur chaldejský přibližně na stejném místě, ale ten vznikl zhruba 1.000 roků po Terachovi.

Akkadský vládce Chamurapi prý prohlásil za hlavního boha Marduka, s čímž Terach (někdy zvaný Tare) jako vyznavač boha Sina (!!!) nesouhlasil, proto sebral svá stáda a vydal se na pochod asi tisíce kilometrů proti proudu Eufratu do Cháranu. Opravdu byl bohatý majitel stád, pokud se za bohatá stáda považuje asi tak dvacítka ovcí a koz. O hovězím dobytku nemůže být řeč, poprvé ho zmiňuje Thutmose III. ve svém vyúčtování bitvy u Megidda. Ta bitva byla zvěčněna představou Apokaklypsy - Armageddonu - poslední bitvy mezi dobrem a zlem. Opravdu to byla krvavá bitva, jak o tom svědčí záznam o 84 uťatých rukou. Egyptští žoldnéři byli totiž odměňováni za každého zabitého nepřítele, jehož zabití museli prokázat předložením jeho uťaté ruky. U Megidda tedy padli 84 obránci města.

Terach opravdu putoval z Uru do Cháranu. S tím rozdílem, že to byl Ur Khaldisův, ležící necelých 50 kilometrů severovýchodně od Chááranu v dnešním Turecku. A Khaldis bylo tamnější mnohočetné božstvo. Důkaz?

Terach - syn Náchor - vnuk Lában - pravnučky Lea a Ráchel. - syn Abraham - vnuk Izák - pravnuk Jákob.

Tenkrát se ovšem čas počítal poněkud jinak: Za krále Chamurapiho... V pátém roce vlády Chamurapiho... Připusťme, že Terach putoval do Cháranu kolem roku 1785 př. Kr., že to byla přibližně doba, kdy se narodil Izák. Někdo někde napsal, že se Jákobův syn Josef narodil někdy kolem roku 1750. Zřehmě vycházel z uvedené genealogie, ale počítal špatně. Pokud se Izák narodil kolem roku 1785, narodil se Jákob přibližně roku 1765, k Lábanovi si čel pro nevěstu koilem roku 1745, 7 roků sloužil za Leu, kolem roku 1738 začal sloužit za Ráchel. S ní se tedy oženil kolem roku 1730. Josef byl jeho jedenáctý syn. I když měl na pořízení svých synů čtyři ženy, nemohl se Josef narodit dříve než kolem roku 1720. Pak mohl být do egyptského otroctví prodán až někdy kolem roku 1700.

To je však doba nájezdů Hyksosů na Egypt. Jákobovi synové prý přišli za Josefem do Egypta v důsledku hladomoru. Asi to bylo trochu jinak. Přišli do Egypta a usadili se v krajině Gosen - pravobřežní části delty Nilu.Hyksosové vybudovali své pevnostní vládní sídlo Avaris - v krajině Gosen. Nebylo to náhodou tak, že Hyksosové (podle egyptského výkladu jména vládci neznámé země) byli možná dokonce Aramejci, příbuzní Jíkobovců, dokonce snad i mluvící jejich jazykem? A nebyli pak Jákobovci součástí hyksoských vojsk nebo aspoň jejich pomocným sborem? Nebo marodérskou tlupou, která táhla za Hyksosy a kradla zbytky jejich válečné kořisti?

Podle Bible Jákobovci uprchli z Egypta někdy kolem roku 1230 za vlády Ramesse II., aby se zbavili otroctví při stavbě jeho města Pi Ramesse. Je zajímabé, že Pi Ramesse leželo od Avaris oddělené pouze ramenem Nilu, ale to Ramesse II. nevěděl, protože Avaris již dávno neexistovalo. Zničil je totiž faraon Ahmose I. (Vládl v letech 1550 až 1525 př. Kr.), který Hyksosy zlikvidoval. A(!!!) vyhnal z Egypta hyksoské poskoky Jákobovce. Opravdu je svým vojskem pronásledoval. Ne aby je vrátil do Egypta, ale aby se ujistil, že jsou od egyptských hranic tak daleko, že se již nemohou vrátit.

Bible tvrdí, že Jákobovci měli 603550 bojeschopných mužů. Údajně to byla písařská chyba a bylo jich jen 6000. Nebyla. V Bibli je uveden jejich počet pdle rodů, a výsledný součet činí 603550 bojovníků. I to je nesmysl. Odhad je, že těch dospělých mužů bylo asi 60. Připočtěme 60 jejich žen a snad dvě děti na každou rodinu. I tak dojdeme k počtu 250, což v arabské poušti a polopoušti nestačilo na obživu.

Hospodin prý jim otevřel Rudé moře, a nechal je přejít suchou nohou, načež moře uzavřel nad jejich pronásledovatelem - synem Ramesse II. Merenptahem s celým egyptským vojskem, a nechal je utonout. Nenechal. Merenptah zhruba sedmdesátiletý nastoupil roku 1213 vládu po svém otci a celkem úspěšně deset roků vládl až do své smrti roku 1203.

Takže JKákobovci se dostali zpět do Palestiny někdy kolem roku 1490m samozřejmě ji nedobyli, dokonce nedobyli ani Jericho, protože to je období konsolidace palestinských státečků, které se likvidovaly navzájem. Protože byli víceméně v područí Egypta, byl to právě nakonec Thutmose III., který tomu učinil přítrž.

Antonín Robin

Autor: Robert Brinda | sobota 17.6.2017 14:10 | karma článku: 12.75 | přečteno: 500x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 33.84 | Přečteno: 574 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.31 | Přečteno: 1987 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.77 | Přečteno: 285 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.31 | Přečteno: 208 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.46 | Přečteno: 273 | Diskuse
Počet článků 145 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 628
Jsme Edice Literární klub, jejímž zástupcem je Antonín Robin a jmenovaný vám ochotně zodpoví jakékoliv otázky, adresované na e-mail brsignum@seznam.cz.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...